Merisuolakääre

 

Merisuolakääre on  "vanhan kansan" kolotuslääkitys kipeään paikkaan tai koko keholle. Käytetään mm tulehduskipulääkkeen sijaan - vatsaystävällinen 👉 käytetään ulkoisesti.

 

Jos olet reissannut jossain hieman etelämpänä, missä on suolainen meri-ilmasto esim rantalomat. Olet saattanut huomata sen viikon tai kahden aikana, että sekä ihosi että nivelesi voivat siellä paljon paremmin mitä täällä Suomen ilmastossa. Osan hoitotyöstä luonnollisesti tekee aurinko, mutta iso syy on myös suolaisella vedellä ja meriveden vaikutuksella myös hengitettävään ilmaan ja sitä kautta merisuolaveden vaikutus ihoon ja niveliin: mm osmoosin kautta.

 

Meri-  ja vuorisuolat ovat myös antiseptisiä ja erityisesti atoopisten ihojen tulisikin nauttia säännöllisisistä suolakylvyistä. Etenkin kun sinne rantalomalle ei välttämättä ihan noin vain lähdetä. Siis mielellään silloin kun iho ei ole rikki... Tiedät kyllä miksi jos ihosi sattuu olemaan auki ja siihen pääsee suolavettä...

Kipujen ja turvotusten hoitoon merisuolakääre:


Merisuolaliuksen suhde:

3 rkl merisuolaa 1 litraan vettä. Käytä samaa suhdetta jos täytyy tehdä isompi / pienempi annos. Ja kyllä, ihan se esimerkiksi Meiran sinivalkoinen merisuola lähikaupasta käy, ei ole väliä onko hieno vai rae. Paras tietenkin olisi puhdistamaton merisuola, mutta kaikki käy...

 


Jos haluat heti käyttää / käyttöön:
Ota esimerkiksi litran mitta. Laita pari desiä kuumaa vettä ja lisää merisuola. Kun suola on liuennut niin lisää kylmää vettä, niin että sitä on kaikkiaan 1 litra. Käytön jälkeen 
laita loput liuoksesta esim korkilliseen limupulloon ja suolaliuos on valmiina seuraavaa kertaa varten eikä tarvitse heti tehdä uutta - jos sitä siis jää.

Jos teet liuoksen valmiiksi vaikka huomista varten:

Ota esimerkiksi puolentoista litran limupullo tai vast mihin löytyy vielä korkki / kansi. Laita puloonn / tölkkiin huoneen lämpöinen vesi ja lisää sinne merisuola. Seuraavaan päivään mennessä suola on liuennut veteen ja liuos on käyttövalmis ja sopivasti huoneen lämpöinen.

 

Jos sinulla on eturauhas-, virstsarakko- tai munuaisvaivaa, niin käytä lämminta (+37 asteista) vettä. Kuuntele myös omaa olotilaasi ja tuntemuksia - jos kylmä tuntuu ilkeältä ja pahalta, niin käytä lämmintä. Pääsääntöisesti käyttö huoneen lämpöisellä vedellä.

 

Ota sopivan kokoinen tekstiili mikä peittää koko käsiteltävän alueen ja vähän enemmänkin (pyyhe/sukka/paita) ja kastele se märäksi kupissa / kulhossa / vadissa ja rutistele ylimääräiset vedet pois - tarkoitus ei ole kastella joka paikkaa suolavedellä. Laita ylijäänyt suolavesi takaisin suljettavaan pulloon / purkkiin.

 

Laita ko tekstiili kohteen päälle ja laita vielä muovipussi tai vastaava päälle.
Esim jalkaterä: märkä sukka jalkaan, muovipussi päälle ja toiset kuivat sukat vielä päälle ja pystyt liikkumaan samalla paikasta toiseen kastelematta ympäristöä. Voit tehdä kerrastolla, pelkillä pitkillä kalsareilla, pitkähihaisella t-paidalla/poololla, polvisukilla, kietoa polven/lantion pyyhkeeseen - vain mielikuvitus on rajana.

 

Käyttö:
Anna kääreen olla alueella 30-45 min ja ota pois yhtä pitkäksi aikaa, On-Off -periaatteella.

1. päivänä tee 3 x hoito perätysten (jos pystyt).

2. päivästä eteenpäin tee 2-3 x päivän aikana, niin monena päivänä kun tuntuu tarpeelliselta.

Akuutissa tilanteessa tee tunneittain 10min. Esim joka tasatunti aina sen 10min kääre paikoillaan.

 

Perinteisesti ohje on siis tuo 30-45min, mutta olen tullut siihen tulokseen nyt hoitojen yhteydessä, että kannattaa myös soveltaa. Yhdessä tapauksessa pidimme merisuolakäärettä kyynärvarressa peittäen niin ranteen kuin kyynärpään melkein 90min hieronta-ajan kokonaan. Muiden alueiden hieronnan jälkeen palasin kyynärvarteen ja siinä ei tuntunut mitään kiristyksiä. Eli joskus voi olla ihan aiheellista tehdä omien aikataulujen mukaan juuri se minkä pystyy, vaikka sitten vain tunti päivässä yhteen putkeen tai sitten vähän pidempään.

Käärettä kannattaa käyttää aina useampia päiviä, vaikka se ei tuntuisi "miltään". Kääre aiheuttaa osmoosin ihon läpi ja vilkastuttaa kehossa verenkiertoa kohdistetulla alueella. Korkea suolapitoisuus on myös merkki tulehdusproteiineille, ettei siellä ole kotibileitä pystyssä ja tulehdusproteiinit poistuvat alueelta.

Kääreen aikana voi tuntua alueella erilaisia tuntemuksia: nipistelyä, pistelyä, puutumisen tunnetta tai vastaavaa. Voi ja todennäköistä on myös se, että et tunne yhtään mitään ja huomaat vain että se auttaa. Muista ettei se mikä on tullut pitkän ajan kuluessa poistu ihan hetkessä - aikaa vaaditaan jos kyseessä jo pidempään vaivannut ongelma.

 

Erinomaisen avun saat yhdistämällä merisuolakääreen käytön manuaaliterapiaan tai hierontaan.

 

Katso myös tutkimus vuodelta 2018: 
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29675710/
Salt water and skin interactions: new lines of evidence